avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Declarare microintreprindere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Declarare microintreprindere

Cum spuneam si in alt topic, doresc sa imi deschid un SRL in care sunt unic asociat, pe care sa il declar microintreprindere.
Una din conditii este sa am minim un angajat. Am inteles din alte topicuri ca eu pot fi si administrator si angajat al firmei mele. Problema intervine acum:
Eu sunt deja angajat la o alta firma cu carte de munca si as dori deocamdata sa ramana situatia asa cum este. Ca atare nu ma pot angaja cu carte de munca la firma mea. In cazul in care fac un contract de colaborare (sau conventie civila de prestari servicii cum au denumit-o contabilul si cu fata de la HR de la firma la care lucrez in prezent) mai pot declara firma microintreprindere? Sau este obligatoriu sa ma angajez cu carte de munca la propria firma?
Cel mai recent răspuns: getarus2006 , utilizator 14:59, 10 Decembrie 2009
Pentru a functiona ca microinteprindere in conformitate cu prevederile Legii 571/2003 privind Codul fiscal, o societate comercială nou-înfiinţată poate opta pentru plata impozitului pe venitul microîntreprinderii începînd cu primul an fiscal, cu respectarea următoarelor condiţii: capitalul social nu este deţinut de stat, autorităţi locale sau instituţii publice, preconizează că va realiza venituri care nu vor depăşi 100.000 euro, echivalentul în lei, şi va avea un număr de 1 pînă la 9 salariaţi, inclusiv

Astfel , in termen de maxim 60 de zile de la înfiinţare, societatea, pentru a rămîne plătitoare de impozit pe venitul microîntreprinderii, trebuie să depună declaraţia de înregistrare (formularul 010) la organul fiscal de care aparţine, în care completează data de la care a devenit plătitor de impozit pe salarii şi contribuţii sociale, care este data încheierii primului contract de muncă. În cazul nedepunerii acestuia, societatea devine automat plătitoare de impozit pe profit cu data înfiinţării, fără a mai avea dreptul să revină la sistemul de impozitare pe venit.

Daca Dmv doriti sa ramaneti cu cartea de munca la actualul loc , aveti obligatia sa angajati minim un angajat si pana 9 , inclusiv.

Mult succes ,
Ati putea lua in calcul si varianta in care incheiati un contract individual de munca cu fractiune de norma.

Oricum, intermen de 60 de zile de la infiintarea societatii declarata microintreprindere, sunteti obligat sa aveti cel putin un angajat.
Ca sa indeplinesti conditia angajatului, te poti angaja tu personal chiar si cu o ora pe luna, cu salariu de 50 RON/luna daca vrei.
Nu are importanta daca mai esti salariat.
Poti fi angajat la mai multe firme.

Alberto Kurtyan
Multumesc frumos pentru raspunsuri :)

Si acum mi-am adus aminte de inca un lucru: Exista o interdictie legala ca firma la care lucrez sa incheie un contract sau sa cumpere bunuri de la firma mea (serviciile/bunurile oferite de firma mea corespund, bineinteles, domeniului in care lucrez la firma la care sunt angajat)? Tin sa precizez insa ca deciziile de achizitie (aprobarea lor) sau semnarea de contracte apartin Directorului general, care este administratorul firmei la care sunt angajat.
Ultima modificare: Joi, 11 Iunie 2009
icsys, utilizator
juridic dana a scris:

Ati putea lua in calcul si varianta in care incheiati un contract individual de munca cu fractiune de norma.

Oricum, intermen de 60 de zile de la infiintarea societatii declarata microintreprindere, sunteti obligat sa aveti cel putin un angajat.


Am vazut si eu topicul de curand si chiar sunt curios daca este o solutie valida ceea ce se precizeaza in postul acesta. Eu pot sa fiu angajat al propriei mele firme doar cu o fractiune de norma (cineva spunea mai sus ceva de o ora pe luna), este posibil???

Dar daca as fi administratorul firmei, conditiile s-ar pastra la fel? Nu sunt obligat ca in calitate de administrator sa fiu angajat cu norma intreaga, permanent si cel putin cu salariul minim pe economie??

Mi-ar fi foarte de folos raspunsul la aceste intrebari.

Alte discuții în legătură

Este permisa infiintarea unei societati comerciale fara angajati? irinaglisa irinaglisa Intentionez sa infiintez o firma de prestare servicii de cursuri de limbi straine, in special limba germana. De activitate ma voi ocupa eu pentru inceput, cel ... (vezi toată discuția)
Poate functiona o societate comerciala fara niciun salariat ? Valentin Geapana Valentin Geapana Buna ziua ! Intrebarea este cea de mai-sus si va multumesc anticipat pentru eventualele reaspunsuri. (vezi toată discuția)
Plata salariului pe firma sub forma de consultanta pentru afaceri si management andeiusa@yahoo.com andeiusa@yahoo.com Dragii mei, As avea si eu nevoie de ajutorul vostru in urmatoarea problema: tocmai am primit o oferta din partea angajatorului meu de a-mi fi platit ... (vezi toată discuția)